İçeriğe geç

PHP’de include();, include_once();, require();, require_once(); Farkları

Php kod yazmaya yeni başlayan en acemi kişiden en profesyoneline kadar herkesin başvurduğu bu 4 fonksiyonun farklarını bilen var mı ? Bazen forumlarda denk geliyorum bazen de doğruca bana soruluyor bunların farkı ne diye. Bugün bunların farkını açıklamaya karar verdim 🙂 Aslında farkını anlamak için basit bir örnek yapabilir, sonucu kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

include(); fonksiyonundan başlayalım. Bu fonksiyon ile çağırdığımız sayfaya yüklenirken eğer bir hata olursa veya çağırdığımız sayfa içerisindeki kodlarda bir sıkıntı varsa sayfa yüklendikten sonra php uygun hatayı verir ve sayfanın yüklenmesine devam eder.

require(); fonksiyonu ise include fonksiyonu gibi sayfa çağırma işini yapar fakat include gibi sayfayı yüklemeyi sürdürmez. Sayfa içerisinde oluşan tek bir hatada sayfayı yüklemeyi durdurur ve hata mesajını verir.

include_once(); ve require_once(); fonksiyonları ise yine aynı görevlerini yerine getirir ama diğerlerinden farklıdır. “_once” kısmından anladığımız kadarıyla çağırdığımız sayfa sadece 1 kez yüklenir. Birkaç kez aynı sayfayı çağırdıysak eğer bir kez yüklenmişse bir daha yüklenmez. Bunun faydası bence çok. Aynı sayfayı birçok kez çağırıp sunucuyu yormak yerine tek çağırmak bana göre daha mantıklı.

Gelelim tercih meselelerine. Bu konuda her şey sizin elinizde. Eğer hata olursa çözmeden devam etmek istemiyorum diyorsanız veya yaptığınız scripti müşterinize sattıktan sonra oluşabilecek ciddi hatalarla ilgilenirim diyorsanız require(); kullanın derim. Şahsen ben öyle yapıyorum. Yok ben işimi yapayım hatalarla gerekirse ilgilenirim derseniz include(); kullanabilirsiniz. Tamamen tercih meselesi 🙂

Kategori:PHP

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × five =