İçeriğe geç

Ay: Ocak 2018

Php dosya gizleme

Merhaba arkadaşlar, Bu yazıda php’nin system komutu ile nasıl dosya niteliklerini değiştirebileceğimizi anlatacağım. Php’de system() fonksiyonu ile işletim sistemine ait komutları çalıştırabiliyoruz. Bu fonksiyonu kullanarak dosya niteliklerini değiştirmemizme imkan sağlayan attrib uygulamasını çalıştırarak dosya gizleyebilir veya diğer niteliklerini değiştirebiliriz. Örneğin;

Bu şekilde deneme.txt dosyasına gizlilik özelliğini vermiş olduk. Eğer…

Yorum Bırak

Laravel’de E-Posta Gönderme

Merhaba arkadaşlar, Bu yazıda Laravel ile nasıl e-posta gönderebileceğimiz konusuna değineceğim. Yazıyı yazarken en güncel sürüm olan 5.5’i kullandım. E-posta bilgilerinizi yazabileceğimiz 2 tane yer var. Bunlardan biri  .env dosyası, diğeri ise config/mail.php dosyası. Laravel dokümanında .env içinden değişiklik yaparak kullanmamız öneriliyor ama gerek iş ortamında gerekse denk geldiğim makalelerdeki…

Yorum Bırak

SQL Nedir? SQL Ne İşe Yarar? SQL Tarihçesi ve RDBMS

Merhaba arkadaşlar, Bu yazıda SQL konusuna değineceğim. SQL ile ilgili ön bilgiyi edindikten sonra MySql ve MsSql konularına başlayacağız ve bir müfredat oluşturup sırayla tüm konuları işleyeceğiz. Şimdilik aşağıdaki sorulara cevaplar arayarak başlayalım.   SQL Nedir? Açılımı Structured Query Language şeklindedir ve Yapılandırılmış Sorgu Dili anlamına gelir. Türkçe isminden de…

Yorum Bırak

Laravel’de 2 Model’i Karşılaştırma – Php’de Sınıf Karşılaştırma

Merhaba arkadaşlar, Bu yazıda benim sıkça kullandığım ve kendi yazdığım bir fonksiyonu paylaşacağım. fonksiyonun amacı 2 tane Model sınıfından referans almış objeyi karşılaştırmak. Eğer objeler değer bakımından farklı ise 0, nitelik bakımından farklı ise -1, tüm nitelikleri ve değerleri eşit ise 1 değerini döndürüyor.  Fonksiyonu biraz değiştirerek Laravel’den başımsız bir…

Yorum Bırak

Laravel Accessors ve Mutators Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Bu yazıda Laravel ile proge egliştirirken benim sıkça kullandığım güzel 2 özellikten bahsedeceğim.  Accessors Model ile veritabanından bir veriye ulaştıktan sonra o veriyi göstermeden önce ona müdahale etmenize imkan sağlıyor. Diyelim ki şehir adı sakladığınız bir tabloda verileriniz hep küçük harfle yazılmış durumda. Siz bu şehirleri gösterirken baş harfi büyük…

1 Yorum

CodeIgniter’da Composer Kullanımı

Merhaba arkadaşlar, bu makalede CodeIgniter ile Composer kullanımına değineceğim.  Composer paket yöneticisi hakkında bilgi sahibi değilseniz veya Composer kurulu değilse önce Php Composer Nedir ? Nasıl Kurulur ? Nasıl Kullanılır ? başlıklı makalemden detaylı bilgi edinebilir ve kurabilirsiniz. CodeIgniter projenizde composer.json doyası yoksa öncelikle dosyayı oluşturmamız gerekiyor. Örnek json içeriği…

Yorum Bırak

Güvenlik Testleri İçin Kullanılan İşletim Sistemleri

Bu yazıda hacker ve güvenlik uzmanlarının tercih ettiği işletim sistemlerinin bir listesini vereceğim. Eksik linkleri zamanla güncellemeyi düşünüyorum. Sistemlerin nasıl kurulduğuna dair videolar da çekerek içeriği zenginleştireceğim. Şimdilik listeyi verip gerekli araştırmayı meraklılarına bırakmak daha uygun olacaktır.  20.01.2018 01:37 – Samurai Web Testing Framework site adresi güncellendi.   İşletim Sistemi Adı…

2 Yorum

SqlMap Nedir ? Nasıl Kurulur ?

Bu yazıda SqlMap’in ne olduğundan ve Linux Mint, Ubuntu ve Windows ortamlarında nasıl kurulacağından bahsedeceğim. SqlMap Nedir ? SqlMap açık kaynaklı güvenlik test aracıdır. Php, Asp, Jsp, Python vb. diğer diller ile hazırlanmış sitelerinde Post, Get, Put veya diğer Apache isteklerini kullanarak sitenin veritabanına ulaşıp ulaşamayacağını test eder. Yazılımcının yaptığı…

Yorum Bırak

Laravel’de Sık Kullandığım Paketler

Bu yazıda Laravel ile proje geliştirirken sık kullandığım paketlerden bahsedeceğim. Bu paketleri neredeyse tüm projelerde ortak olarak kullandığımı söyleyebilirim. Unutmayın bu listedekiler herkesin bildiği ve çok kullandığı paketler değil benim kendi ihtiyaçlarımdan dolayı kullandıklarımdır.   Laravel Debugbar : Laravel’in dahili birçok işlemini debug yapabilmemize olanak sağlıyor. Veritabanındaki sorguları veya e-posta işlemlerini…

2 Yorum

Htaccess SSL Yönlendirme

Merhaba arkadaşlar, bu yazıda sıkça ihtiyacımız olan .htaccess ile SSL yönlendirme konusuna değineceğim. Yönlendirme yapmayı araştıracak olursanız çeşitli kodlar görebilirsiniz. Temelinde yönlendirme işlemi 1 satırdan ibaret olsa da yanına ek satırlar da eklenerek bazı ek özellikler de katılabiliyor.

Standart bir yönlendirme için yukarıdaki satır yeterlidir. Buna ek olarak bazı…

Yorum Bırak