İçeriğe geç

Ay: Mart 2018

JDK ve JRE Nedir ?

JRE (Java Runtime Enviroment) Java dilinde geliştirilmiş yazılımları ve appletleri çalıştırabilmemiz için gereken Java yazılım altyapısıdır. JRE kendi içinde kütüphaneleri barındırdığı için JRE olmazsa Java dilinde geliştirilmiş programlar exe olarak hazırlanmış olsalar bile çalışmazlar. Ayrıca JRE içinde JVM’i de barındırır. Oracle’ın sözüyle; JVM, Core kitaplıkları ve Java yazılımında yazılan uygulamaları…

Yorum Bırak

JavaFX Nedir ?

JavaFX, hem masaüstü uygulamaları hem de çeşitli cihazlarda çalışabilen zengin internet uygulamaları oluşturulabilen bir yazılım platformudur. JavaFX ilk olarak 4 Aralık 2008 yılında Sun Microsystems tarafından zengin istemci platformu taleplerine karşılık vermek amacıyla çıkarıldı. Daha sonra Oracle tarafından satın aldındı ve artık Oracle tarafından geliştirilmeye devam edilmekte. İlk başta Sun…

2 Yorum

Windows’da Java İle Program Yazmak İçin Gerekli İşlemler – Windows Java JDK ve JRE Kurulumu

Windows ortamında Java dilinde yazılım geliştirebilmemiz için Java’nın JDK paketini bilgisayarımıza kurmamız gerekiyor. Oracle’ın kendi sitesinde JDK’nın şu anda indirebileceğiniz 3 sürümü yayınlanmaktadır. Biz en güncel sürüm olan 10. sürümü indirip kuracağız. Öncelikle aşağıdaki linke tıklayın. http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html Karşınıza aşağıdaki sayfa çıkacaktır. Şu anda en güncel sürüm olduğu için yıldız ile…

1 Yorum

Java’da String Sınıfı İle Çalışma

Bu yazıda String sınıfı ile neler yapabileceğimize değineceğim. Java’da String sınıfı bize stringler ile çalışırken metin birleştirme, parçalama, karşılaştırma, arama gibi çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Şimdi sırasıyla hepsini örneklerle anlamaya çalışalım. Şu anda JDK 1.9 sürümünde toplam 37 method var. Sırasıyla hepsini tanıyalım ve birer örnek kod yazalım. Metod Aldığı Parametreler…

Yorum Bırak

Java’da Sınıflar (Class)

Önceki yazılarımızda bilinçsizce kullandığımız sınıfları artık anlama vakti geldi. Öncelikle sınıf ve nesne’nin ne olduğunu öğrenelim. Ardından örnekler yapıp öğrendiklerimizi pekiştirelim. Sınıfları kolay anlayabilmemiz için gerçek dünyadan örnekler vermemiz daha iyi olacaktır. Bunun için hayvanlar alemini kullanalım. Hepimizin bildiği gibi hayvanlar karada, suda ve havada yaşayan hayvanlar diye 3 gruba…

Yorum Bırak

PHP | Dizilerde Ekleme – Çıkarma İşlemleri

Bu makalede PHP’nin bize sunduğu diziler için ekleme-çıkarma sıralama fonksiyonlarını inceleyeceğiz. Tam liste aşağıdaki gibidir. array_pop — Dizinin sonundaki elemanı diziden çıkartır array_push — Belli sayıda elemanı dizinin sonuna ekler array_fill_keys — Anahtarları belirtilen diziyi değerlerle doldurur array_fill — Bir diziyi değerlerle doldurur   Şimdilik bu yazıya geçici olarak nokta…

Yorum Bırak

PHP | Dizilerde Sıralama İşlemleri

Bu makalede PHP’nin bize sunduğu dizi sıralama fonksiyonlarını inceleyeceğiz. Tam liste aşağıdaki gibidir. sort — Bir diziyi sıralar rsort — Bir diziyi tersine sıralar krsort — Bir diziyi anahtarlarına göre tersine sıralar ksort — Bir diziyi anahtarlarına göre sıralar arsort — Bir dizinin değerlerini anahtarlarıyla ilişkilerini bozmadan tersine sıralar asort…

Yorum Bırak

PHP’de Dizi Fonksiyonları İle Çalışma

Bu makalede PHP’deki dizi fonksiyonlarını işleyeceğiz. Diziler için PHP çeşitli fonksiyonları bize hazır olarak sunuyor. Aşağıdaki başlıklardan PHP’nin sunduğu tüm fonksiyonlarına ait açıklama ve örnekleri inceleyebilirsiniz. Hepsini tek tek açıkladım ve örnek kodlar ekledim. Bu makalede PHP’de hazır olarak sunulmayan bazı işlemler için kendi fonksiyonlarımızı nasıl yazacağımızı anlatmaya çalışacağım. Diğer…

Yorum Bırak

Java’da Metodlar (Method)

Önceki yazılarla beraber Java’da belirli bir seviyeye geldiğimize göre artık metod konusuna geçmeniz zamanı geldi. Metod’lar belli bir işi yapmak için görevlendirdiğimiz kod bloklarıdır diyebiliriz. Sürekli aynı işi yapan bir kodu yazmamız gerekiyorsa o kodu defalarca yazmak yerine bir kere metod olarak yazarak kod tekrarından kurtulmuş oluruz.  Örneğin projenizde sürekli…

Yorum Bırak