İçeriğe geç

Java’da Metodlar (Method)

Önceki yazılarla beraber Java’da belirli bir seviyeye geldiğimize göre artık metod konusuna geçmeniz zamanı geldi. Metod’lar belli bir işi yapmak için görevlendirdiğimiz kod bloklarıdır diyebiliriz. Sürekli aynı işi yapan bir kodu yazmamız gerekiyorsa o kodu defalarca yazmak yerine bir kere metod olarak yazarak kod tekrarından kurtulmuş oluruz. 

Örneğin projenizde sürekli matematiksel işlemler yaptığınızı varsayalım. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerinin kodlarını sürekli yazmak yerine aşağıdaki gibi 1 kere tanımlarsak sadece metodu çağırarak hesaplama işlemini yapmış oluruz.

Tabi metodlar sadece bu sebeple yazılmaz. İleriki yazılarda metodların önemini daha da iyi anlayacaksınız. Bu yazıda sadece metod yazımının nasıl olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Metodlar geri değer döndüren ve döndürmeyen olarak 2 temel şekilde yazılabilir. Toplama, çıkarma gibi yukarıda gösterdiğim örnek metodlar geriye değer döndüren türden örneklerdir. Aşağıdaki örnek ise geriye herhangi bir değer döndürmez.

Bu örnekte geriye herhangi bir değer döndürmeden sadece bir mesaj verdik (Mesaj koduna değil metod konusuna odaklanın).

Metodların nasıl bir şey olduğunu anladıktan sonra şimdi metodların diğer özelliklerini tanımaya ve nasıl yazacağımızı öğrenmeye devam edelim.

 

Şimdilik bu yazıya geçici olarak nokta koyuyorum. En kısa zamanda metod tanımlama kurallarını, erişim geri dönüş türlerini, erişim belirleyicilerini ve diğer önemli konularını da ekleyerek yazıyı güncelleyeceğim.

Faydalı olması dileğiyle..

Kategori:JavaMasaüstü Programlama

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × three =